Utslängd i kylan - vad göra?

 

En vapenägare beredde sig på en mysig fredagskväll med flickvännen. Men när hon efter en stunds samvaro och några öl fick klart för sig att han i sin ryggsäck hade en pistol som han tänkte skjuta med på skjutbanan nästa dag (den låg i närheten) snedtände hon och kastade ut honom.

Det var februari och kallt. Att sova i bilen vad uteslutet. Ingen kompis fanns tillgänglig och kunde köra - de hade alla bänkat sig i TV-soffan för en myskväll. Att få en taxi att komma ut på bonnvischan sent en fredag kväll lyckades inte heller, det blev bara "taxi, var god dröj.."

Så vapenägaren hade inget val, han fick sätta sig i bilen och sakta och försiktigt töffa hemåt. Men färden blev inte så lång, han stoppades av en polispatrull, fick blåsa och noterade 0,45 promille vilket är liktydigt med rattfylleri (gränsen för grovt rattfylleri går vid 0,5 promille).

Han erkände naturligtvis på stående fot och godtog ett strafföreläggande.

Men åklagaren vädrade morgonluft. Han kunde ju kanske bli fälld för vapenbrott också? Trots att patrullen inte ansåg att han hade brutit mot vapenlagens bestämmelser.

Nåväl, tingsrätten friade honom. Men rattfylleriet ledde ändå till att Polismyndigheten ville återkalla alla hans licenser.

Nu återstår att se hur förvaltningsdomstolarna ser på saken. Han gjorde det ju inte av oaktsamhet, han blev så illa tvungen.

Ja, vad gör man i en sådan situation? Ringer man polisen och förklarar läget och ber om assistans, så att man kan få skjuts hem och någon snäll polisman kör dessutom hem bilen åt vapenägaren?

Njaee, riktigt så hjälpsamma är nog inte våra myndighetsrepresentanter.

Men man tycker nog att Polismyndigheten kunde ha nöjt sig med att ge vapenägaren en erinran.

Man kan bara hoppas att flickvännen ifråga numera är en före detta sådan ... Eller att vapenägaren lär sig att inte ta med pickan utan hämta den nästa dag.