Skanåkers krönika: Fulspel på hög nivå ...

 

Inte helt oväntat har Regeringen inte gett tappt ännu när det gäller magasin. Men nu har man åtminstone närmat sig EU:s Ändringsdirektiv och inskränkt sig till stora magasin för centralantända patroner.

Men det fula är att man kombinerar detta förslag med vissa lättnader för ljuddämpare (vilket för övrigt även Riksdagen har signalerat att man vill få in). I Regeringen vet man mycket väl att dessa lättnader för ljuddämpare är synnerligen välkomna och de skulle dessutom eliminera Polismyndighetens sätt att tassa in på jaktlagstiftningens område ...

Att licenstvång på ljuddämpare avskaffas vore en välgärning. Det skulle mildra hörselproblemen för många skyttar när de kommit upp i åren, inte som idag att först efter att en skada finns kan skottljuden få dämpas. Farhågorna om tjuvjakt och lönnmördande bovar har visat sig vara skrönor, inte har dessa ökat efter att jägare fick ha ljuddämpare på sina bössor. Det är dags att låta även oss tävlingsskyttar få skydda vår hörsel preventivt. Sen att kringboende vid en skjutbana hjälps av att skottljuden dämpas är ju bara en fördel. Så för bövelen, Regeringen, skärp er och ta bort licenserna på våra ljuddämpare!

Tyvärr är farhågorna att våra skytte- och jaktvänner kommer att säga "tja, det här är bättre än det första förslaget, de som behöver stora magasin i skytte får ju ha det, och andra får söka licens; vi får ju alla fall ljuddämpare". Tänk en gång till, så länge som ljuddämparen räknas som en vapendel i lagen kommer Polismyndigheten att hitta på nya sätt att neka tävlingsskyttar att värna om sin och andras hörsel.

Men den som hittills har haft stora magasin fritt (det finns samlare av magasin och andra tillbehör), muséer som har kompletta vapen där stora magasin ingår, den som har stort magasin till sitt samlingsvapen eller till sitt antika licensfria vapen, för dessa ges inga undantag. Retroaktiv lagstiftning, således.

Att Regeringen fortfarande påstår att licens på magasin skulle ha påverkan på bovarna, för f-n, Regeringen, väx upp - om de struntar i att ha licens på sina vapen och tillstånd för ammunitionen så varför skulle de bry sig om magasinslicenser - magasinen som bovarna har idag konfiskeras av polisen på löpande band, 1000-tals årligen.

Nu påstår Regeringen att EU hört av sig. Att Sverige ska leva upp till Vapendirektivet. Det gör vi redan med råge. Till och med vad gäller vapenmagasin. De ska ju regleras i lag så att bara de tävlingsskyttar som har en halvautomatisk kulbössa får ha stora mag. Vi har krav på "tillhandahållande" av magasin i krigsmateriellagen, det krävs tillstånd från ISP för att sälja eller ge bort magasin. Att sedan ISP inte vill ha en massa ansökningar från handlare och privatpersoner har inte med saken att göra. Magasinsförsäljning är reglerat redan, bara att bestämma till vem man får sälja så är saken biff.

Vid ett tillfälle har det sagts från riksdagshåll att om inte Regeringen klarar att komma med förslag till hur EU:s Ändringsdirektiv ska implementeras så får man skriva ett eget lagförslag. Ja, sämre skulle det ju inte kunna bli ...

Hälsningar
Ragnar Skanåker