Skanåkers krönika: Trots eller tack vare?

 

Skytte-Sverige går på sparlåga, precis som all annan offentlig verksamhet, oavsett om det handlar om idrott eller affärslivet. Men det finns ändå ljusglimtar.

Trots Corona-riskerna kan man träna sitt skytte. Både hemma och på skjutbanan. Träning är A och O om man vill komma någonvart med sin idrott, man får inget gratis. Och även om alla tävlingar är inställda finns det fortfarande vissa tävlingsformer som går på korrespondens. Vi har Pistolskytteförbundets "Hemortens banor" och Svenska Svartkruts Skytte Federationens "Hemmabanetävlingen" och "Allsvenska serierna". Så helt utan tävlingsinslag är vår vardag inte.

Vi kan vara på skjutbanorna bara vi iakttar normal försiktighet, håller avstånd, undviker direktkontakt, använder handsprit och framför allt, inte går dit om vi har minsta lilla symptom på Corona-smitta.

Vi vet inte vilken värld vi kommer att finna efter att Corona-krisen har blivit överstånden. Alla talar om ett helt nytt landskap, både finansiellt och kulturellt. Och inte minst politiskt.

Tack vare Corona-krisen har våra politiska partier fått lägga sitt sandlådekäbbel åt sidan och fokusera på det som är viktigt för medborgarna. För alla medborgare, oavsett politisk åskådning. Då förstår man att hälsan är det dyrbaraste som finns.

I en kris som denna sållas alla infantila dumheter bort ur sandlådan. Man pratar över partigränserna, man inser att i grund och botten är det inte så stor skillnad. Man inser också att man inte kan underkänna vad en stor del av svenska folket har röstat på utan man ska visa dessa medborgare respekt. Då först uppfyller man grundkravet för en demokrati.

Så vi kan hoppas på att den nya värld som öppnar sig efter Corona innehåller mera av eftertänksamhet och av respekt för nästan. Man kan också hoppas på att denna respekt sprider sig till våra myndigheter så att även de fattar att de är dödliga och inte av Gud utvalda att härska över medborgarna.

Så trots Corona kan vi utöva vår sport, och tack vare Corona öppnar sig nya möjligheter till ett bättre och sundare politiskt klimat.

Hälsningar
Ragnar Skanåker