Skanåkers krönika: I ljuset av Corona ...

 

I tider som dessa, när länder stänger sina gränser, när alltfler områden förklaras i karantän, när skräcken för ett okänt virus sprider sig och förlamar hela samhällen är det viktigt att bevara lugnet och fokusera på vad som är bra.

Den som inte känner sig sjuk är förhoppningsvis inte smittobärare och ska då kunna fritt vistas bland andra. Detta lägger ett stort ansvar på varje enskild individ, att minsta lilla du känner dig sjuk ska du isolera dig, för att inte sprida eventuell smitta.

Som idrottsman och -kvinna är man van att ge akt på sin kropp och man märker mycket snabbt om något är i olag. Även en helt vanlig förkylning sätter ju ner förmågan att utöva sin idrott och den ska således inte ignoreras.

I skjuthallen vidtar vi också försiktighetsåtgärder. Vi undviker direkt närkontakt, vi har spritflaskor för desinfektion och framför allt, vi går inte dit om vi inte känner oss fullt friska.

Vi som bor på landsbygden har väl vissa fördelar framför dem som trängs i stora städer. Virus har lättare att spridas i områden med många människor (det är ju inte en slump att det började i Kina) eftersom man kommer så tätt inpå varandra.

Det är klokt att undvika att samlas många i en grupp. Det var därför SVF:s styrelse beslöt att inställa årsmötet. Det är ju inget livsavgörande, den gamla styrelsen fungerar tills vidare (precis som hösten efter valet då den nya regeringsbildningen dröjde) och det mesta rullar på i sina invanda hjulspår.

Men det kommer en dag då denna kris är över. Vilket samhälle, ja, världssamhälle, kommer vi att ha i Coronas spår? Hur många näringsidkare har fått gå i konkurs, hur många människor har blivit arbetslösa, hur många idrottsklubbar kämpar för sin överlevnad? Tack och lov tillhör inte skytte de idrotter som är beroende av intäkter från stora tävlingsarrangemang, så som fotboll och ishockey.

Detta väcker förhoppningen att skyttet kommer att få uppleva en renässans och framstå som en överlevande idrott med kapacitet att erbjuda sina utövare tränings- och tävlingsmöjligheter.

Vi ska inte glömma bort Polismyndigheten. Förhoppningsvis kommer denna myndighet att inse att skyttars aktivitetsmöjligheter kan ha blivit inskränkta på grund av Corona-riskerna så att man inte kräver en bokstavlig uppfyllelse av aktivitetskravet för förnyelse av licens. Lite sunt förnuft måste tillämpas även här.

Tills dess, var rädda om er och om era medmänniskor!

Hälsningar
Ragnar Skanåker