Polisen skjuter oss ...

 

Polisforskaren Stefan Holgersson (professor i poliskunskap i både Oslo och Linköping) har i en rapport pekat på problemen med polisens vapenträning, en rapport som polisledningen inte vill läsa. Enligt rapporten tränas bara de ytterlighetsfall som en polis kan hamna i vid vapenvåld, t.ex. att möta terrorister i full färd att uträtta sitt fördärv, eller våldsamma kriminella i full färd med att begå våldsamma gärningar med skjutvapen. Därtill verkar det som att mycket av de handlingsmönster och metoder som tränas är mer hämtade från amerikanska Hollywood-produktioner än från vårt samhälle och våra traditioner.

Detta kan ställa till en del elände för oss vapenägare, eller det har redan gjort det.

Som vid all träning är ett av målen att få in en automatik i handlingen. Att vi inte ska behöva tänka på vad som ska göras härnäst. Inom sporten kallar vi det i bland för muskelminne. När en sportskytt lyfter bössan, siktar och avfyrar, sker detta utan att skytten aktivt tänker på sina rörelser. Så fort en medveten tanke är med så så skjuter vi ett dåligt skott.

Samma är det med polisens träning, de övar in ett mönster av rörelser och agerande som inte behöver en medveten tanke.

Då polisen enbart tränas i ytterlighetssituationer så blir agerandet från polisens sida detsamma. Om en polis överraskas av att se ett vapen i en bil så kan denna träning då kicka in. Polisen stänger av den medvetna delen av hjärnan (bara reptilhjärnan fungerar) och agerar enligt träningen.

Det är inte ovanligt att en pistolskytt transporterar sitt vapen till skjutbanan i ett hölster under jackan (höft- eller axelhölster). Eller så har vi bössorna i en väska i framsätet intill oss (det gäller ju att följa uppsiktskravet i lagen). OM nu denna skytt blir stoppad på väg till skjutbanan i en poliskontroll och polisen som kontrollerar körkorten plötligt ser skymten av skyttens vapen kan träningen kicka in. Situationen kan bli ytterst farlig för skytten. Polisen drar vapen och börjar skrika konstiga kommandon. Därtill förväntar sig polisen att vi ska uppträda som i Hollywoods filmer … om inte så öppnas verkanseld mot skytten.

Den som tvivlar ska betänka att vi redan har ett dödsfall där en jägare var ute och åkte med sitt jaktvapen. Jägarens familj var orolig för hans välbefinnande och kontaktade polisen. Polisen hittade jägarens bil utanför Jönköping och när en polis närmade sig bilen fick hon plötsligt syn på ett vapen. Polisen ifråga fruktade för sitt liv och backade från bilen under avlossande av verkanseld. Jägaren dog på platsen. Inget i det som kommit fram visar att jägaren riktade vapen mot polisen eller ens att vapnet var laddat.

I ett annat fall där det kunde gått riktigt illa på grund av polisens träning och förväntningar var för en uppseglande filmstjärna. En scen till en film spelades in på gatorna i Stockholm. Alla tillstånd fanns och även avspärrningspersonal för att hålla nyfikna på lämpligt avstånd. Skådespelaren skulle springa på gatan med en pistol i handen. En anonym anmälan till polisen gjorde att två radiobilar fyllda med poliser ryckte ut. På plats konfronterade poliserna skådespelaren med dragna vapen. Han uppmanades att släppa sitt vapen och lägga sig ned på marken. Strax hade han en hel bunt med poliser över sig. Det slutade denna gång lyckligt, regissören ingrep och skådespelaren blev inte skjuten,

Ett befäl kommenterade efteråt detta att polisen med dragna vapen hade beordrat den misstänkte att släppa sitt vapen. "Det var inte så att den misstänkte höll pistolen mellan tummen och pekfingret och slängde den på marken, utan höll i med hela handen och lade ned den på marken."

Att ta fram vapnet med tummen och pekfingret och slänga det på marken - känns det igen från olika vilda western-filmer med Clint Eastwood ...

En tävlingsskytt eller jägare ser inte sina vapen som verktyg utan som instrument, känsliga instrument. Må vara att polisen betraktar sina vapen som verktyg, likt en hammare eller skruvmejsel. Verktyg som hammare och skruvmejslar kan man slänga på en stengata…men inte ett instrument. Inte heller lärs det ut inom jakt och skytte att lyfta ett vapen mellan tummen och pekfingret, vi håller stadigt i våra vapen. Inte minst om de skulle vara laddade…

Vem vill slänga i asfalten en bössa värd flera tiotusentals kronor som ska användas till att skjuta tävlingar med!

Vi har också ett fall där en stadsjägare nästan blev skjuten av polisen för att han inte snabbt nog lade ned sin bössa. Enligt polisen var det bara sekunder innan man hade öppnat verkanseld mot stadsjägaren ... han kunde ju ha varit en terrorist ...

Det är också denna ensidiga träning av poliser som leder till utomrättsliga avrättningar av vissa bildrullar. Polisen skjuter verkanseld mot bilar som inte vill stanna för polisens tecken. Ibland ställer sig polisen framför en prejad bil där föraren försöker smita med bilen. Då skjuts det mot bilen och föraren i självförsvar … Självförsvar får nyttjas av polisen om de är i fara för sitt liv och i avsikt att avbryta det pågående överfallet. Men att med en pistolkula stoppa en bil som kommer emot dig är en fysisk omöjlighet. Det är ju kulans rörelseenergi som ska stoppa det pågående överfallet med bilen … och det råder ingen kula på att göra, den har alldeles för lite rörelseenergi på egen hand. Det skulle behövas många hundra kulor tillsammans för att stoppa en bil med enbart rörelseenergi. Fast å andra sidan anses kanske inte fysiken lagar (likt de vapenjuridiska) gälla för Polismyndigheten … och att skjuta föraren till döds är inte verksamt, bilen fortsätter framåt utan förarens påverkan (ingen som trampar på bromsen)… och att hänvisa till att "drullen utgör en fara för andra om han kommer iväg" ... tja, preventivt självförsvar för något som kan hända om några kilometer bort finns inte med i lagboken så vitt man vet på SVF. Ungefär som 5-åringens försvar till varför han slog först…"men han slog ju tillbaka"… Fast å andra sidan brukar ju terrorister använda fordon som vapen, och då är vi alla terrorister i polisens ögon, då är det motiverat.

Det är hög tid att Polismyndigheten tar till sig Stefan Holgersons varningar innan oskyldiga blir av polisen skjutna av misstag. Inte minst har våra skytteorganisationer en uppgift att upplysa polisen att vi inte lever i en Hollywood-produktion. Samt att vi är minst 620.000 icke-terrorister och icke-kriminella som handskas med vapen, ibland utanför vapenskåpet.