Skanåkers krönika: Torrträningens betydelse


I min nya bok "Nio OS - nästan" berättar jag bland annat om den stora betydelse som träningen har för skjutskickligheten. Utan idog och målmedveten träning kommer man ingen vart och blir aldrig någon mästare.

Visst är det en idealisk träning att vara på banan och skjuta den ena serien efter den andra, hela tiden med samma totala koncentration och disciplin så att man strävar efter att göra en korrekt avfyrning varje gång. Men ammunition kostar pengar även om man använder den billigaste kalibern .22LR.

Ett ännu billigare men ändå effektivt sätt är att "torrträna" hemma. Och det är faktiskt mycket enkelt men enormt effektivt.

Det man behöver göra är att sätta av en linje eller ring på väggen, spänna hanen, lyfta pistolen, sikta och avfyra utan patron i loppet. Då märker man direkt om man gör något fel i själva avfyrningsögonblicket, om man vill dra åt höger eller vänster eller gör andra ofrivilliga handrörelser. Man kanske utan att man märker det låter vapnet "droppa" eller påbörjar nedtagning av vapnet innan skottet har gått iväg. Genom att man kan hålla ögonen på riktmedlen hela tiden och inte störs av någon rekyl ser man också vad som händer när det imaginära skottet går av.

Men det räcker inte med ett par gånger om dagen lite då och då, det behövs flera hundra gånger om dagen, sju dagar i veckan. Då når man det läge att pekfingret kan sköta avtryckaren utan att resten handen blandar sig i leken och styr undan vapnet från riktpunkten.

Den som har ett vapen på femårslicens som snart går ut och ska söka förnyad licens på vapnet har numera problem, särskilt om han bor i Västra Götaland. Ärendet kan ta många månader innan man är framme vid ett beslut. Är detta beslut negativt, vilket numera är ytterst vanligt, får man överklaga till förvaltningsdomstol. Innan man har löpt hela linan ut kan det gå ett par år. Under denna tid får man med polismyndighetens goda minne ha kvar sitt vapen hemma men man får inte använda det.

Använda vapnet, det betyder att vara ute och skjuta på en skjutbana. Det får man således inte.

Men man kan torrträna hemma med vapnet i alla fall. Man avlossar ju inga skott, således använder man inte vapnet. Men man får mängder av perfekt träning alldeles gratis.

Man behöver inte göra ett ofrivilligt uppehåll i sina skytteövningar och riskera att handen "glömmer" vapnet. Man behöver heller inte avstå från den avkoppling som det innebär att ägna sig åt en koncentrationssport som skytte. Det är bara att det inte smäller. Men det gör stor nytta ändå.

Hälsningar
Ragnar Skanåker