"Lysmaskidyll"


"Lysmaskar" kallas ju lite skämtsamt elektriker och nog lyser dom upp vår tillvaro alltid ...

Samma ljusa känsla av framtidstro och arbetsvilja ser man på Beredskapsmuseet. Redan sommaren 2009 hade man lagt ner både tid och arbete på att förbereda för en ny elförsörjning till huvudbyggnaderna. Man hade nämligen haft problem sedan 2005 när SMB-hallen invigdes och lärt sig att nödtorftigt leva med reglerna:

1. Om varmluftsugnen startas måste diskmaskinen stängas av, annars smäller propparna.

2. När kaffebryggaren startas måste ugnsplattorna vara avstängda, annars smäller propparna.

3. När mikrovågsugnen startas måste varmluftsugnen stängas av, annars smäller propparna.

Och till slut smäller propparna av ren utmattning och den prövade personalen får gno som små illrar och byta proppar under pågående visningar och evenemang. Helt säkert har det haglat många otryckbara ord i luften ... men den enkla förklaringen varför man inte gjort något åt ett känt problem är att pengarna inte har räckt till allt. Med de käppar som SMHA emot sitt regleringsbrev satte i hjulet när det gällde det statsbidrag som Beredskapsmuseet var berättigat till blev inte ekonomin bättre.

Men så blev äntligen SMHA avpolletterade och SMM (Statens Maritima Museer) trädde in som huvudman för bidragen till Beredskapsmuseet. Trots att SMM inte fick ökat anslag lovade man generöst att se till att det kom slantar till Beredskapsmuseet och man höll sitt ord.

Så nu byggs en ny eltransformatorstation upp av glada och entusiastiska frivilliga och lysmaskar. Nu ser man en möjlighet att kunna använda befintliga avfuktare maximalt utan att propparna ryker, ja man kan till och med få fler avfuktare vilket gör underverk för inomhusklimatet i bunkrarna och i SMB-hallen.

Men som de försiktiga generaler man är slösar man inte med pengarna. Det går alldeles utmärkt att återanvända begagnat material. Den nyinstallerade ytterdörren är ett sådant exempel. Den har uppenbarligen suttit på någon byggnad tillhörig Arbetsförmedlingen tidigare och det ligger faktiskt en lustighet i detta: på Beredskapsmuseet råder det ingen brist på arbete! Den som vill ha något att syssla med blir omedelbart förmedlad till en grupp av idoga entusiaster som tar itu med det mesta, från bygge till pjäsrenovering.

På Beredskapsmuseet är man väldigt tacksamma för det stöd som SMM har gett. Tack vare dessa pengar får man nu en länge efterlängtad upprustning av elförsörjningen. Genom att man då också kan hålla ett bättre klimat i utställningshallar och bunkrar bidrar detta också till att bevara alla kärleksfullt restaurerade föremål i fint skick så att de inte rostar sönder av fukt.

När den bruna skylten så småningom kommer upp blir det ännu lättare att hitta till denna lilla pärla i Djuramossa. Den är väl värd ett besök!!