Skanåkers krönika: Att ta bladet från munnen


Svenskarna har i många århundraden fostrats till att bocka för överheten och lyda vad som kommer uppifrån. Inte ifrågasätta och debattera. Storpappa vet vad som är bäst för dig, lille vän, så låt nu allt förbli som det alltid har varit. Då är du trygg.

Se där det magiska ordet: trygg. Vår strävan de senaste årtiondena har varit mot trygghet i alla dess former. Lugnt och tryggt ska livet vara, från vaggan till graven.

Det politiska parti som mest slår på trygghetstrumman får också flest röster, av tradition. Så det är ett vallöfte man tryggt kan spela ut, det betyder ändå inget i det stora hela draget.

Men man kan inte dra alla över en kam. Det finns ett fåtal modiga som vågar ta bladet från munnen, som vågar protestera när de ser att något inte stämmer. Som vågar ta strid för sin uppfattning och som banar väg för sanningen. Som inte är rädda att få mäktiga fiender i etablissemanget och som inte backar ens för hot.

Denna spjutspets får sedan ofta sina efterföljare. När någon redan har sjungit ut är det lättare att stämma in i kören. "Ja, så var det för oss också!" "Vi blev också lurade, vi trodde på vad man sade..."

Nu gäller det att bekämpa etablissemangets självklara vilja att förneka att något kan ha varit fel. "Nä, inte kan våra hederliga tjänstemän ha handlat fel, det måste vara en grov beskyllning."

Som ett led i denna etablissemangets strävan finns också trögheten. Om man bara undviker att handla så löser problemet sig självt, helt enkelt genom att det blir för gammalt för att kunna sakföras. En sådan förhalningsteknik, antingen den är medveten eller ett resultat av prioriteringar i arbetsbördan, har många gånger lett till att brottslingar inte lagföres utan ärendet avskrives. Klang och jubel i bovledet: här är det riskfritt att begå brott.

Det är allvarligare när dessa brott begås av sådana som är satta att vara rättsvårdande. Som utger sig för att vara rättsmaskineriets representanter trots att det inte finns täckning för påståendet. Som är så sugna på att få utöva makt att de blundar för att de inte har erforderlig behörighet.

Vi kan som enskilda medborgare påverka våra styrande, inte bara politiker utan i än högre grad de utsedda ämbetsmännen. Genom att signalera att vi som medborgare inte accepterar att självutnämnda makthavare härjar fritt och får hederligt folk att bli lagbrytare så kan vi påverka opinionen. Media är en stor maktfaktor och om media vädrar ett intresse från allmänheten att agera mot korruption och maktfullkomlighet är man i regel inte sena att låta drevet gå.

Så ta kontakt med din tidning, med dina politiker i ditt län, med andra som sysslar med opinionsbildning, med din skytteförening eller ditt förbund. Visa att du också törs protestera!

Hälsningar

Ragnar Skanåker