Då hjälpte inte larmet


Ett äldre par i Trollhättan utsattes torsdag 17 juli för ett rån i sin villa. De misshandlades och fick frakturer (inklusive skallskador) och inre skador vilket innebar allvarliga men förhoppningsvis inte livshotande skador. Ytterligare en yngre person skadades mindre allvarligt men har i pressläggningsögonblicket fått lämna sjukhuset.

Det äldre paret driver sedan många år en välrenommerad vapenhandel inrymd i en rejäl lokal vid sidan om villan. Sortimentets tonvikt ligger på svartkrutsvapen plus en del andra inbytesvapen men inga helautomater, som ju är det som är mest eftertraktat i kriminella kretsar.

På torsdagskvällen var den yngre personen, en kund, närvarande i butiken när överfallet skedde. Butiken är öppen endast på torsdagskvällar fram till kl 22 (enligt hemsidan) men larmet om överfallet kom först efter midnatt när den yngre personen hade kvicknat till såpass att han orkade krypa över till grannen och slå larm. (Hade han inte varit där hade troligen inte rånet upptäckts förrän nästa morgon.)

Skadorna var såpass allvarliga att de båda äldre låg medvetslösa och hölls nedsövda för att inte skadorna skulle förvärras. De opererades senare och har påbörjat sin långa konvalescens. Endast den yngre kunde först höras av polisen på fredagen men han kunde inte lämna något signalement på förövarna.

Natten till fredagen greps fem unga män, alla under 30 år, för grovt rån, medhjälp till grovt rån, grov misshandel och mordförsök samt stöld av ett okänt antal vapen. De greps på ett par olika platser i Göteborg och på olika tidpunkter men har en gemensam nämnare i någon form av gruppering. Senare greps ytterligare en, även han tydligen hemmahörande i Göteborgstrakten. Två är svenska medborgare, de övriga bor utomlands och kom till Sverige några dagar tidigare. Varför just dessa greps är polisen förtegen om men man har även återfunnit en del av de stulna vapnen - i Malmö.

Men om larmet i Trollhättan gick efter midnatt natten till fredagen och polisen bara några timmar senare griper ett flertal män cirka 12 mil därifrån kan det betyda att man redan innan man fick larm om rånet i Trollhättan hade ögonen på just dessa personer.

Att Sverige har invaderats av kriminella gäng är ingen nyhet. Inte heller att det finns utländska ligor som tar sig in och genomför stöldräder i hela områden. Även politikerna har tagit fasta på detta och försöker ta krafttag emot bovarna.

Men hittills har man inte haft intrycket av att dessa kriminella gäng ägnar sig åt rån och misshandel riktat mot speciella personer eller företag, det har verkat vara mera traditionell maffiahantering med lukrativa varor, indrivning och beskyddarverksamhet.

Paret har en firma som köper, byter och säljer pistoler och revolvrar. Lokalen har mycket god förvaring och larm klass 3. Men vad hjälper det vid ett rån? Särskilt om förövarna som i detta fallet är numerärt överlägsna och brukar grovt våld.

Inte ens en vapenhandlare går omkring beväpnad i sin butik, beredd att försvara sig mot våldsmän. Inte heller inkluderar larmet någon form av tryckknapp så att man manuellt kan sätta igång det vid ett överfall - om man hinner.

Därmed visas att man inte är säker även om man har följt alla de förvaringsregler om skåp och larm som polisen kan finna ut. Det behövs inte ens någon form av misshandel, det räcker med ett hot mot den egna personen eller mot en familjemedlem för att säkerheten ska vara som bortblåst.

Det är nästan att föredra att det är enklare att ta sig in i handelslokalen så att tjuvarna inte behöver attackera ägarna.