Skanåkers krönika: Internationell ära

Glatt överraskad och lite förvånad blev jag när inbjudan kom att delta i den internationella sportskyttefederationens (ISSF:s) 100-årsjubileum i München den 17 juli. Till denna illustra högtid hade man inbjudit internationellt prominenta skyttar så redan detta att få en inbjudan var ett erkännande.

På hemmaplan uteblev inte oväntat gratulationerna från den svenska sportskytteorganisationen. Däremot uppmärksammade den nationella pistolskytteorganisationen utmärkelsen och vid medaljutdelningen på Pistol-SM gratulerades jag å det varmaste av ordföranden.

När jag hämtades med limousine på Frans Josefs flygplats i München började jag känna att detta är ju tusan så fint. En enkel skytt från lilla Sverige hämtas ner till ett guldkantat jubileum med röda mattan utrullad och allting fritt, hela resan var ju för övrigt betald av ISSF.

Inkvarteringen var inte heller så dålig, rummet på Bayrisches Hof kostar 6.000 kronor dygnet.

Jubileet började med opera och en mängd hyllningstal innan det blev dags för utdelning av speciella medaljer till, som det uttrycktes, skyttehistoriens 10 största hjältar och däribland lilla jag. Och det var inga dåliga medaljer man kostat på sig, min var faktiskt av äkta guld.

Alla fick då se sig själva på video där man hade filmat de största idrottsliga ögonblicken. Sedan skulle man hålla tacktal och det var ju inte svårt med tanke på hur man hade blivit ärad.

Tillställningen drog ut på tiden och innan allt var slut gick det 10 timmar. Det sista som hände var att alla 100 delegationerna från olika länder (Sverige var inte representerat) överlämnade gåvor till ISSF. Jag kunde uppskatta att gåvornas värde varierade mellan 5.000 och 40.000 kronor.

Tänk vad det är roligt att bli uppmärksammad för vad man gjort. Detta jubileum lever jag länge på.

Men det behövs inte så stora åthävor. Ofta räcker det med ett uppskattande telefonsamtal.

Glöm inte det.

Hälsningar

Ragnar Skanåker