Ragnar Skanåkers krönika: Evigt straff för bristande omdöme?


Finns det någon förening eller något förbund som aldrig gjort något dåligt?

Det är lätt att lägga ett kollektivt klander på en organisation. Men då måste man komma ihåg att det är människors beslut och handlingar som drabbar en förening eller ett förbund. Organisationen är inte dålig för vad personer ställer till med, särskilt inte om de ansvariga personerna byts ut.

Svenska Sportskytteförbundet är ett bra förbund. Du läste rätt, jag sa just det att Svenska Sportskytteförbundet, SSF, är ett bra förbund. Trots att ingen pistolskytt fick åka till Aten och OS så skriver jag det och alla som känner mig vet att jag oftast säger rakt vad jag tycker.

Det var en person, en enda, som såg till så att ingen pistolskytt fick åka till OS i Aten. Polismästaren Claes-Bertil Johansson, till vardags förbudsivrare på Rikspolisstyrelsen, hade samtidigt jobbet som huvudtränare i SSF. Han var och är dessutom styrelseledamot och invald att representera SSF i SOK, Sveriges olympiska kommitté.

Polismästaren som fanatiskt brinner för att avväpna landets pistolskyttar gjorde sitt jobb och stoppade pistolskyttarnas deltagande i OS.

Men polismästaren Claes-Bertil Johansson har nu fått foten som huvudtränare i Svenska Sportskytteförbundet. Om det var rikspolischefen Stefan Strömberg som visade gott omdöme eller om det var SSF som medverkade vet jag inte. Men bra var det.

De legala vapenägarnas enda från staten oberoende organisation heter Sveriges Vapenägares Förbund, SVF. Organisationen har historiskt haft perioder med utdelade rallarsvingar i sin under flera år upptrappade förtvivlan över maktlöshet när det gäller godtycklighet i handläggningen av vapenlicenser.

Det är inte bra med ett alltför offensivt språkbruk i kontakt med politiker och myndigheter. Men det är flera år sedan det förekom. Hur länge ska vi straffa organisationen på grund av vad ett fåtal personer gjorde för flera år sedan?

I början på 1990-talet, när kravet på blyförbud först väcktes, fanns flera tillskyndare inom jägareorganisationerna. Men de vetenskapliga rönen har bekräftat att bly i ammunition inte är någon miljöfara och numera är personerna bakom det fatala misstaget ej kvar så kritisera inte dagens förbund för detta.

Sveriges Vapenägares Förbund, SVF, som ger ut den medlemstidning du läser detta i, förtjänar idag respekt och stöd för sin envisa kamp för rättssäkerhet även för vapenägare. Bedöm SVF för vad förbundet gör idag och inte för dess historiska brist på känsla för korrekt och stilfullt språkbruk.

På samma sätt ska du bedöma Svenska Pistolskytteförbundet, SSF och alla andra organisationer. Och alla förbund som får skattemedel i bidrag, det gäller bland andra Svenska Sportskytteförbundet och Svenska Pistolskytteförbundet, förutsätts ha respekt för landets grundlagar om yttrandefrihet och demokrati och bland annat inte stoppa SVF från att annonsera i förbundens tidskrifter.

En öppen och fri rätt att framföra sina åsikter är det grundläggande tecknet på demokrati. Denna rätt måste vi slå vakt om.

Och du skyttekollega och jägare, uppmana dina vänner att bli medlemmar i den enda vapenägareorganisationen som inte tar emot bidrag från staten och som hjälper medlemmarna i vapenärenden. SVF:s årsavgift är bara 200 kronor. Sätts in på postgiro 341602-1.

Hälsningar


Ragnar Skanåker